Vlieg op!

Toen ik vorige week thuiskwam (inmiddels 12 dagen geleden) werd ik in mijn keuken verwelkomd door zo’n 150 nieuwe vriendjes. Ik ben dol op vriendjes, maar dit soort was me wat te onrustig. Ze waren van het soort ‘fruitvlieg’. Na een dagje gekrioel vond ik het welletjes en vermeldde ik op de familie-app: ‘Help! Wat doe ik tegen fruitvliegjes?!’ De tip was: een bekertje met wat zoets of azijn neerzetten, met daarop folie met kleine gaatjes.

Ik heb heel rigoureus direct drie bekertjes op het aanrecht neergezet. Ik heb er werkelijk een vliegenfeestje van gemaakt: onverdunde limonade, een scheutje Malibu en als kersje op de taart een stuk perzik. Maar helaas, die little bastards gingen overal op en in zitten, maar NIET in de bekertjes, zelfs niet zónder de folie. Ik baalde er van, vooral van die drie scheutjes Malibu, want dat rook zo lekker en dat had ik dan toch weer liever door mijn cola gehad. Ik heb getwijfeld of ik, na drie dagen tevergeefs lokken, de drie bekertje gewoon niet leeg zou drinken. Maar omdat de perzik al in ontbindende staat was, heb ik het toch maar niet gedaan.

Sinds een week staat mijn stofzuiger dus chronisch in de keuken. Iedere paar uur jaag ik als een dolle mina achter die minivliegjes aan. En ja, ik sta gewoon voor aap: met die stofzuigerstang in de lucht door de keuken. Maar het heeft effect, het zijn er nu nog maar 100 na bijna twee weken! Hoe snel vermenigvuldigen die beesten zich eigenlijk? Ik ga me eens verdiepen in het fruitvliegje.
image
Daarnaast heb ik ook grote vliegen, van die dikke vieze zoemende vliegen. Ik begrijp niet dat ze mijn woonkamer verkiezen boven de warme wijde wereld. Ze maken me woest, want ze gaan overal al zoemend opzitten, en het liefst met die kriebelpootjes op mij. Ik heb zojuist een hele zin getypt terwijl er eentje op mijn voorhoofd had geparkeerd. Het gekke was dat hij een beetje kriebelde, en dat ik het tot aan mijn oren voelde. Daar moest ik zo over nadenken, dat ik even stil ben blijven zitten en hem heb laten kriebelen. Ik denk dus nu dat je voorhoofd in directe verbinding staat met je oren. Of ik zit raar ik elkaar, dat kan ook.

Ik heb ook een vlieg op mijn beeldscherm, en ik heb geprobeerd hem weg te jagen met het aanwijspijltje van mijn muis. En hoewel hij bij een beweging van mijn hand direct weg is, vertrok hij geen spiertje toen ik hem indirect aanviel met het muispijltje. Dat is stoer.

Gisterenavond heb ik op grote vliegen gestofzuigjaagd in de woonkamer. Dat was een grotere uitdaging dan de slome fruitvliegjes, want grote vliegen zijn vliegensvlug, en ik dus niet zo heel erg. Vooral doordat er aan mijn stang maar 1,5 meter slang zat en dan een zware stofzuiger waar ik een aantal tenen tegen gestoten heb. Ik keek namelijk tijdens heel de jacht omhoog. Maar ik heb er toch wel 15 opgezogen denk ik, en toen was ik duizelig van het omhoog kijken.

Ik vind die dikke vliegen een beetje eng als ze ‘het’ met elkaar doen. Want dat doen ze gewoon ongegeneerd hè, midden op mijn tafel. Dan gaan ze keihard zoemen, en zie je niet meer welke vleugel of poot bij welke vlieg hoort. Ik wilde het op de foto zetten, maar het was een vluggertje en ik was dus te laat. Ik heb er met studie naar gekeken, maar eigenlijk had ik ze uit elkaar moeten trekken, want straks heb ik ook nog een nest met vliegenkindertjes.

Oh, ik zie nu een wesp, die ga ik even uit mijn huis zetten. Voor kerst vraag ik een hor. Dat lijkt me het allerbeste plan. Voorkomen is beter dan uitroeien…